Ramon Escalé & Esclat Gospel Singers

Ramon Escalé

Nascut a Manresa el 1959, Ramon Escalé és director, pianista, compositor i arranjador de llarg recorregut.

Ha col·laborat en nombroses ocasions en diferents àmbits, com ara el gospel amb artistes com Donald Lawrence, Smokie Norful, Daniel Thomas, Linda Tillery & the Cultural Heritage Choir, Andrea Encinas, Isaac Cates, Lurine Cato, Trey McLaughlin and The Sounds of Zamar, Safari Children’s Choir, Monica Bernassola, Jason Taylor i Rosemary Cosby; el latin jazz amb Barcelona Big Latin Band & Chucho Valdés, Omara Portuondo, Paquito d’Rivera, Jerry González, Lucrecia, Telva Rojas, José Luís Cortés “El Tosco”; i ha fet altres col·laboracions amb Raimon, Txarango, La Locomotora Negra, Dagoll Dagom, Big Mama, Jordi Molina, La Vella Dixieland, Paula Domínguez, Banda Municipal de Bilbao, Els Comediants i Camerata Bacasis.

Destaca en la creació dels espectacles Gospel meets Latin amb el London Community Gospel Choir, Messengers i Barcelona Big Latin Band, Indians música d’anada i tornada amb la Camerata Bacasis, RE Latin trio i Marta Riera, Gospel meets Flamenco amb Paula Domínguez, Be Here Now. George Harrison Tribute amb Messengers, Gospel, Músiques de l’ànima amb la Banda Municipal de Barcelona (dir: José Rafael Pascual-Vilaplana) & Bcn Gospel Messengers, Go Higher! i Dance! Messengers sing Motown amb Messengers, Pavana Club amb Barcelona Big Latin Band, From roots to Heaven i From the Heart of Africa amb Esclat Gospel Singers.

Al llarg de la seva carrera ha impartit al voltant de 300 workshops, majoritàriament a Catalunya pero també a Menorca, Madrid, Sevilla, Mallorca, Burgos, València, Miranda de Ebro, Bilbao, Barakaldo, Getxo, Portugalete, Plentzia, Eivissa, Tenerife, Pamplona, així com a França, Itàlia, Suïssa, Sardenya, Anglaterra, Kenya i Uganda, els quals li han permès experimentar i madurar una pedagogia específica per a transmetre tota l’energia del gospel, adaptant-lo a la sonoritat i idiosincràsia dels cors i cantants europeus. També és gràcies a l’associació amb entitats i fundacions com British Gospel Arts (London) i Music Mission Trips (USA) que ha pogut aprofundir en l’espiritualitat, estils i tècniques característiques del gospel.

Actualment dirigeix els cors Barcelona Gospel Messengers, Esclat Gospel Singers (Manresa), Goizargi Gospel Choir (Euskadi) i Cor Gospel del Conservatori del Liceu (Barcelona). Ha estat fundador i director del Messengers Gospel College (Barcelona, 2014-2019), d’Izar Gospel Unity (Euskadi, 2019-2021), Arteta Gospel School (Barakaldo, 2017-2019), Escola de Gospel del Taller de Músics de Barcelona (2010-2014) i professor de cor al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona (2006-2019).

És productor i director del One Heart Festival (1a edició 2019, 2a edició 2022, 3a edició 2023) i director musical del Campus Gospel Rajadell en les seves 16 edicions.

En les seves pròpies paraules, Escalé manifesta: “Sóc músic, en el sentit més ampli de la seva acepció, em sento músic, especialitzat en la diversitat, encara que finalment he trobat una música carregada d’espiritualitat, el Gospel, que colma les meves inquietuds musicals i personals. El meu desig és acostar-lo a tothom, ajudar a la projecció del seu missatge universal i ajudar a assumir el paper imprescindible de la música a la nostra vida, no tan sols com a consumidors passius sinó com elements 100% actius”.

Premis:

  • Jazz Musicians Association Award 2001. Best Big Band conductor.
  • Jazz Musicians Association Award 2002. Best Big Band conductor.
  • Enderrock Award Best Jazz Album 2013 “Pavana Club” Barcelona Big Latin Band.
  • Enderrock Award Best Jazz Album 2017 “Be Here Now: George Harrison Tribute” Barcelona Gospel Messengers.
Gospel al Palau
Ramon Escalé
elements decoratius

Esclat Gospel Singers

Esclat Gospel Singers neix a Manresa el gener del 2000 de la mà de Ramon Escalé, pianista i compositor manresà, a partir de l’experiència adquirida en el món del gospel en la col·laboració musical amb les cantants afroamericanes Monica Green, Michelle Mcain i Kathy Autrey. Proposa crear i dirigir un cor gospel com a assignatura de l’escola de música Esclat de Manresa.

La notícia corre entre els diferents àmbits musicals i en poques setmanes el cor té més de 40 membres. El bon resultat del treball fet es confirma en les primeres contractacions. Ben aviat el cor es constitueix com a entitat independent de l’escola de música, encara que en manté el nom. Des del principi, la força amb què aquesta música arriba al públic, però també al cor, comporta uns directes espectaculars on brilla l’energia musical, l’entusiasme i la complicitat amb l’espectador. 

Des de la seva formació, EGS ha muntat diversos espectacles: Gospel & Spirituals (2002), els musicals originals Plaça Reial (2003) amb la Big Band de la Unió Musical del Bages i Stromboli (2007), Gospel Machine (2004, dir. artística Àngels Sánchez), From Roots to Heaven (2008, amb la Big Mama), That old Spiritual (2010), Homenatge a Bob Marley (2013), The New Gospel Machine (2014), From the Heart of Africa (2016) amb la Barcelona Big Latin Band (enregistrament en directe).

Des del 2005, EGS organitza el Campus Gospel Rajadell i hi participa, a excepció de l’aturada obligada per la pandèmia. També forma part tant artísticament com organitzativa del One Heart Festival que té lloc a Barcelona. Després d’una llarga trajectòria de 23 anys dalt dels escenaris i amb un campus més que consolidat a les espatlles, Esclat Gospel Singers esdevé un dels cors de gospel de referència a Catalunya.

Havent passat per les arrels del gospel i la seva tradició més clàssica fins a arribar al gospel més contemporani, evolucionat de la mà de grans noms com Kirk Franklin, Joshua’s Troop, James Moore i molts d’altres, enguany us presentem un nou espectacle inspirat en compositors moderns africans com Lokua Kanza, Gerald Toto o Richard Bona, on es mesclen ritmes de l’oest d’Àfrica amb harmonies vocals d’influències del pop, jazz, soul i R&B americans.

EGS
EGS